Ziraat Bankası konut kredisi nasıl alınır? Şartlar nelerdir ve başvuruda hangi belgeler istenir? İşte detaylar…
Bankaların, çeşitli ihtiyaçlarını karşılamaları için, farklı vade seçenekleri ve faiz oranları ile gerçek kişilere ödediği nakit paraya, kredi adı verilmektedir. Konut kredisi ise günümüzde bankaların sağladığı krediler arasında en çok tercih edilen kredi türlerindendir.
Konut Kredisi Nedir?
Konut kredisinden bahsedebilmek için öncelikle ortada yeni yapılan/yapılmış ya da kullanılan bir konutun varlığı gereklidir. Gerçek kişilerin, söz konusu konutu satın almak için bankalardan aldığı krediye konut kredisi denmektedir.
Konut kredisi sayesinde, gerçek kişiler farklı vade seçenekleri ve faiz oranları ile belirlenen aralıklarla kira öder gibi ev sahibi olabilmektedir. Her bankanın farklı uygulamaları söz konusu olsa da konut kredilerin vadeleri 20 yıla kadar uzatılabilen seçenekleri mevcuttur.
Ziraat Bankası Konut Kredisi Nasıl Alınır?
Son dönemde dünya ülkelerinin Covıd-19 pandemisi ile mücadelesi, sağlık sektörü kadar ekonomiyi de ciddi derecede etkilemiştir.Ekonomideki olumsuzlukların olabildiğince giderilmesi adına Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası faiz oranlarını düşürmüş, buna bağlı olarak bankalar da kredilerde düzenlemelere gitmiştir.
Ziraat Bankası’nın da içinde olduğu birçok banka, Merkez Bankası’nın düzenlemesi sonrası kredi faizlerinde indirime gitmiştir. Buna bağlı olarak da diğer kredilerde olduğu gibi konut kredilerine olan talep de artmıştır. Ev sahibi olmak için nakite ihtiyacı olup bu nakdi, belirli vadeler ile söz konusu faizi hesaplanarak bankalara geri ödeme düşüncesinde olanlar konut kredisine yönelmiştir. Konut kredisi talep eden kişilerin bu talebi doğrudan kabul edilmemektedir. Her bankanın her kredi için farklı şartları olmakla birlikte genel olarak söz konusu kişilerin, aranan şartları taşıyan ve bankaca konut kredisi verilmesine uygun bulunması gerekmektedir.
Ziraat Bankası Konut Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Ziraat Bankası konut kredisi almak isteyenler, Ziraat Bankası’nın herhangi bir şubesine konut kredisi almak amacıyla gittiklerinde şu aşamaları yapmaları gerekmektedir.
- Öncelikli olarak Ziraat Bankası konut kredisi başvuru formunu doldurmanız şarttır.
- Konut kredisi almak üzere gittiğinizde yanınıza satın alacağınız ilgili konutun tapusunun bulunması gereklidir.
- Ardından T.C. kimlik numarası vasıtasıyla kişinin kredi sicili sorgulanarak, kredi notu kontrol edilmektedir. Tüm bu işlemler neticesinde konut kredisine uygunluk değerlendirmesi yapılır ve kişinin kredi almak için uygun bulunulması durumunda konut kredisi talep eden kişiden ekspertiz ücreti adıyla bilinen para talep ve tahsil edilir.
- İlgili konutun değerinin ortaya konması için hazırlanan ekspert raporu için alınan ekspertiz ücreti alınmadan bir sonraki aşamaya geçilmez. Konut kredisi talep eden kişi, söz konusu raporda ortaya konan konut değerinin en fazla yüzde 80’i oranında bir kredi kullanabilmektedir. Konut değeri olarak belirlenen meblağın yüzde 20’si ise konut kredisi talep eden kişi tarafından bankaya konut kredisinin peşinatı olarak ödenir.
Genel olarak 2 ila 4 gün arasında değişebilen bu süreç sonrasında satış işlemleri başlatılarak,avukat eşliğinde tapuya gidilmektedir. Belirtmek gerekir ki, söz konusu satış esnasında, tapu kütüğündeki konut sayfasına banka lehine ipotek şerhi konulmakta, kredi ödemesi bitene kadar şerhin etkisi devam etmektedir.
Ziraat Bankası Konut Kredisi’nin Şartları Nelerdir?
Konut kredisi almak için her bankanın istediği şartlar farklılık göstermektedir. Tüm bankaların genel olarak aradığı kriterleri şöyle sıralamak mümkündür;
- Konutun iskan ve tapusunun bulunması,
- Konut kredisi çekmek isteyen kişinin kredi sicilinin temiz ve kredi not ortalamasının yüksek olması
gibi şartlar her bankanın genel olarak aradığı kriterler arasındadır. Bu şartlar karşılandığı takdirde kredi başvurusu yapılabilmektedir.
Banka müdürü kredi verme yetkisi 2023 yılında nasıl işlemektedir? Ayrıca banka müdür yardımcısının kredi verme yetkisi var mı konularında bilgiler.
Banka Müdürü Kredi Verme Yetkisi 2023