Panik Atak Nedir? Panik Atak Belirtileri ve Nasıl Geçer?

Panik atak bireylerde endişe ve korku gibi durumları uyandırmaktadır. Bu korku dolu düşünceler ölüm, delirmek veya bu düşüncedeyken neler yapabilirim gibi endişelere sebep olmaktadır. Mantıklı bir nedeni olmayan bu düşüncelerin gerçek bir tehlike sonucunda ortaya çıkmadığı bilinmektedir. Bu duyguyu bir kez bile yaşamakta olan bireylerin sinir sistemleri uyarılmaktadır. Ardından da gittikçe artan panik, korku ve stres duyguları katlanarak artmaktadır. Birey bu durumdan kurtulmak için panik atak belirtileri ve panik atak nasıl geçer ? Sorularına yanıt aramaya başlar.

Panik Atak Nedir?

Bedeniniz herhangi bir tehlike anında belirli ölçüde tepkiler vermektedir. Bunlar mide kasılması, kalp çarpıntısı, ellerin terlemesi ve nefes darlığı gibi tepkilerdir. Panik atakta da aynı tepkiler devreye girse de bu kez ortada endişe edilecek sorun yoktur. Yani vücut kendi kendine sahte alarm verir diyebiliriz. Bu durum bir kez tekrarlandıktan sonra sürekli olarak devam etmektedir. Örnek olarak gittiğiniz alışveriş merkezinde panik atak yaşamışsanız tekrar aynı alışveriş merkezine gittiğiniz de bu durumu tekrar yaşama düşüncesi siz korkutmaktadır. Hatta alışveriş merkezine bile gitmeye korkarsınız.

Panik yaşamakta olan kişiler mekanları, dükkanları ve metroları panikle bağdaştırarak buralardan uzak durmaktadır. Siz de bu şekilde sorun yaşamakta ve artık çözüm bulmak istiyorsanız bizimle iletişime geçerek düzenli olarak seanslara katılabilirsiniz. Fiziksel olarak aynı şekilde sizi rahatsız eden herhangi bir kalp çarpıntısı bile panik atağı harekete geçirecektir. Bu fiziksel tepkimeler yaşandığı an düşünceler de hemen devreye girerek kötü senaryolar yazmaya başlayacaktır. Yaşandığınız durumdan çok düşünceleriniz sizi kötü olaylara ve durumlara hazırlayacaktır. Korkuları daha büyük boyutlara sürükleyerek panik atak yaşamanıza neden olmaktadır.

Düşünceleri yüzünden korku yaşadığı an daha güvenli yere kaçmayı isteyen birey kendini korumak için saklanacak yere gider. Bu şekilde endişelerini hafifletmeye çalışan birey aynı durumda yine kaçmak ve saklanmak isteyecektir. Bu kaçınma sonucunda da birey endişenin mekandan kaynaklandığını düşünerek bu kez mekana karşı korku ve endişe duymaya başlar. Bunun üstesinden gelmek ve daha normal şekilde yaşamak için birey mekanlarla ve duygularla en kısa zamanda yüzleşmelidir.

Panik Atak Belirtileri Nelerdir?

Panik atak bireyi tam olarak ne zaman bulur ve ne gibi tepkiler verdirir bunun için net bir şey söylemek mümkün değil. Ancak panik atak belirtileri nelerdir? Sorusunun yanıtını bilmek sizi tehlikeli olduğunu düşündüğünüz durumdan kurtarmaya yarayacaktır. Araba kullandığınız an, bir toplantıdayken, yürürken veya uyurken her an her yerde panik atak yaşayabilirsiniz. Belirtileri çok kısa sürede hatta dakikada zirveye ulaşmakta ve nöbet geçirmeniz an meselesi olabilmektedir. Panik atak krizinden sonra kendinizi yorgun ve halsiz hissetmeniz de olasıdır.

Tipik olarak belirtiler ise birey kendini tehlikede hisseder. Kontrolünü kaybettiğini düşünerek ölüm korkusu yaşamaktadır. Hızlı ve şiddetli şekilde kalp çarpıntısı yaşamak. Sıcak basması, terleme ve titreme gibi durumlar yaşanmaktadır. Nefes darlığı ve nefes sıkışması yaşamak. Göğüs sıkışması, mide bulantısı ve karın krampları. Uyuşma, baygınlık ve karıncalanma gibi durumlar. Gerçeklikten uzaklaşıp kötü senaryolar yazmak. Panik atak geçirdikten sonra kişinin en büyük korkusu bunu tekrar yaşamaktır. Bu yüzden panik atak yaşanan mekandan ve duygudan sürekli olarak kaçılarak duygu durum bozukluğu yaşanmaktadır.

Panik Atak Krizleri Nasıl Hafifletilir?

Panik atak yaşandığı esnada bunu daha aza indirmek ve hafifletmek için bazı yöntemlerin bilinmesi ve bireylerin rahatlatılması amaçlanmaktadır. Her panik atak sorunu yaşayan birey buna çok ihtiyaç duymaktadır. Bu yüzden de panik atak krizleri nasıl hafifletilir? Bilmekte fayda var. Bu konuda ve panik atakla ilgili daha detaylı konularda bilgi almak için psikologlarımızla ön görüşme yaparak yardım alabilirsiniz.

Panik atak krizleri yaşanırken hissedilen duygular ve fiziksel durumlar kaygı, endişe ve korkuyu da beraberinde getirmektedir. Buna bağlı olarak da kişiler daha olumsuz düşünmeye ve kötü senaryolar yazmaya başlamaktadır. Bu yüzden düşündüğünüz her şeyin gerçek olmadığını bilmeli ve kurgulama olduğunun farkına varmalısınız. Panik atak geldiği zaman bu sürecin geçici olduğunu ve şu an düşünülenlerin gerçek olmadığını kendimize hatırlatmamız gerekir.

Panik atak geldiği zaman en belirgin belirtilenlerden biri olan denge kaybına karşılık bir yere oturmak ya da yaslanmak daha sağlıklı olacaktır. Kriz anında çevrenizde yer alan nesneden destek almak da işinizi kolaylaştırmaktadır. Panik atak krizi geldiğinde kurban psikolojisine girmemeye özen göstermelisiniz. Çünkü o an ölmek, boğulmak gibi düşünceler tamamen o anlık olmakta ve en geç 1 saat sonra sizi terk edecektir. Tüm bunlar kriz yönetimi için daha sağlıklı ve doğru hareket etmenize yardımcı olmaktadır.

Şiddetli panik atak krizlerinde elinize bir buz küpü alıp onu sıkmak ve ellerinizin üşümesi başka bir yere dikkatinizi vermeniz demektir. Bu da o an da tek bir olumsuzluğa kapılıp senaryolar yazmanızı engellemektedir. O halde bırakın elleriniz üşüsün bundan korkmamalısınız. Çoğu insan ilk olarak panik atak konusunda panik atak nedir? Diye sorar ancak asıl önemli olan bunun bilinmesi değildir. Asıl mesele panik atak ne değildir? Sorusunun yanıtını bilmektir. Çünkü en ufak bir sorun dahi panik atak olarak görülebileceği için ne olmadığını bilmek sizlere yardımcı olacaktır.

Her kalp çarpıntısı, titreme ve diğer belirtiler panik atak değildir. Bu yüzden uzamana görünüp bu etkileri paylaşmalı ve iyi analiz etmesini sağlamanız gerekmektedir. Eğer uzman tarafından konulan bir teşhis olursa o zaman panik atakla ilgili gerekli önlemleri alabilirsiniz. Ancak en ufak bir sorun da panik atak krizi geçirdiğinizi düşünmeniz yanlış olacaktır. Panik atak durumlarında kitap okumak, spor yapmak, dans etmek, alışveriş yapmak gibi alternatifler de zihninizi meşgul etmektedir. Bu da sizin panik atak krizinizi %20 oranında azaltacaktır.

Derin nefesler almak egzersizler yapmak da oldukça önemlidir. Derin nefes ve doğru egzersizler bedeninizde ve zihninizde olumlu duygu ve düşünceleri uyaracaktır. Panik atak için yapacağınız bir diğer önlem ise destek almaktır. Düzenli olarak şikayetlerinizi azaltmak maksadıyla kendinizi daha iyi şekilde hissetmek için psikologlarımızdan yardım alabilirsiniz. Bu hem zor süreçte neler yapmanız gerektiğini bilmek hem de riskli durumu en aza indirmek için güzel bir fırsat olacaktır.

Panik Atak Neden Olur?

Panik atak belirtileri ve nasıl geçeceği ile ilgili cevaplar kadar panik atak neden olur? Sorusunun cevabı da önemlidir. Çoğu kişi tarafından panik atak farklı şekilde yorumlansa da panik atak aslında bir sendromdur ve bedensel belirtiler tehlikeli olarak yorumlanmaktadır. Yani çarpıntı yaşamakta olan birey kalp krizi geçireceğini düşünerek kaygı durmaya başlamaktadır. Bu kaygı da beraberinde kalp ritmini artırarak ritim yüzünden de daha fazla korku ortaya çıkmaktadır.

Bu kaygı daha fazla artarak panik seviyesine kadar ulaşmaktadır. Panik bozukluğu olan bireyler fiziksel olarak bir şeyleri olmasa da o an kalp çarpıntısı ya da diğer belirtilere bağlı olarak daha korkunç şeylerin başlarına geleceğini düşünmektedirler. Kontrollerini kaybedeceklerini düşünüp kötü senaryolara devam etmektedirler. Panik atak yaşayan kişiler çarpıntı, karıncalanma ve gerginlik gibi durumlara karşı son derece duyarlıdırlar. Bu yüzden de sürekli olarak bu belirtilerin vücutlarında olup olmadığını kontrol etmektedirler.

Panik Ataktan Kurtulma Yolları Nelerdir?

Panik atak sırasında kişinin tek istediği şey yaşadığı korkunç duruma son verilmesidir. Davranışsal tepkiler acı çekmekten kaçınmak, halka açık olan mağaza ya da bir mekandan kaçınma, eve gitmek isteme, hastaneye koşma isteği ve sevdikleriyle temas halinde olma arzusu şeklindedir. Panik atak yaşayan kişi o an net şekilde anlaşılamamakta ve kişiler tarafından şaşkınlıkla karşılanmaktadır. Kişinin bu durumu yani panik atak durumu artık kronik hale gelip birkaç yıl sürebilmektedir.

İşte bunları yaşamamak için de panik ataktan kurtulma yolları nelerdir? Sorusunun yanıtını almak gerekmektedir. Panik atak için kişiyi kurtaracak olan tıbbi bir yöntem olmamakla birlikte davranışsal ve psikolojik olarak destek alınması sağlanmaktadır. Bu tür seansların asıl amacı da panik atak yaşayan kişilerin tepkilerini daha iyi görmelerini ve kendilerini anlamalarını sağlamaktır. Yani korkulan durumla baş başa kalmak, nefes ve egzersiz çalışmaları gibi durumlar kişiler için faydalı olacaktır.

Panik Atak Günlük Hayatta Ne Gibi Sorunlara Yol Açar?

Panik atak konusunda önlem alınmadığı zaman yaşam konforu da çeşitli ölçüde etkilenecek ve ciddi sorunlar ortaya çıkacaktır. Panik atak ne gibi sorunlara yol açar? Sorusu için de birden çok madde sıralamak mümkündür. İlk olarak kişi evden çıkmaya ve hatta araba kullanmaya da korkmaktadır. Sıklıkla tıbbi bakım almak isteyecek ve sosyal ortamlardan uzak duracaktır. İş ve okulda da sorunlar yaşanacak olup kişi kendini eve kapatmak isteyecektir.

Depresyon, anksiyete, diğer psikolojik sorunlar da beraberinde gelebilir. İntihar etme düşünceleri ve alkol, madde kullanımına olan eğilim. Bazı panik atak yaşayan kişilerin sorunlarına kalabalık ortamda duramama sorunu da eşlik edebilir. Bu da kişi de mekan korkusunu ortaya çıkarabilir. Bunun asıl nedeni de kişinin bu mekanlarda panik atak yaşayabilecek olduğunu düşünerek buralardan uzaklaşamayacağını düşünmesidir.

Panik Atak Teşhisi Nasıl Konur?

Panik atak pek çok sağlık sorununu taklit edebilmektedir. Bu yüzden panik atak yaşayan kişilerden ve çevresinden doğru bilgileri almak çok önemlidir. Panik atak yaşayan kişiye olayın asıl nedenini ve temelini öğrenmek için EKG, tiroit testleri, solunum fonksiyon testleri ve kan sayımı gibi testler yapılmalıdır. Panik atak yaşayan kişiler psikososyal açıdan da değerlendirilmelidir. Kişinin endişeleri, korkuları, stres kaynağı, problemleri açık ve net şekilde öğrenilmelidir.

Kalp krizi gibi surumlar hemen hemen aynı belirtileri gösterdiği için EKG işleminden yararlanmakta fayda vardır. Uzmanınız sizden panik atak altında herhangi bir durumda şüphelendiğinde ruh sağlığı uzmanına sizi yönlendirecektir. Panik atak teşhisi için belirli bir radyolojik görüntüleme ya da tetkikler mevcut değildir. Panik atak yaşayan herkes panik bozukluk rahatsızlığına sahiptir de denilemez. Bu durumu aydınlatmak için DSM kriterleri mevcut olmaktadır. Bunlar, sıklıkla tekrarlanmakta olan beklenmedik panikatak durumları.

Ataklardan sonra tekrar aynı şekilde atağı oluşabileceğine dair endişe ve korku yaşamak. Korkunun kalp krizi geçirme, akli dengeyi yitirme gibi durumlarla temellendirilerek düşüncelerin bu yönde gelişmesi. Bu korku sonucunda da atağın tekrar yaşanmasına sebebiyet verecek olan aynı ortamdan uzak durmak istenmesi. Panik atak yaşandığı zaman bu durumun tıbbi nedenlerden kaynaklanmaması. Atakların psikolojik nedenlerle açıklanamıyor olması da bir diğer durumdur.

Sadece panik atak yaşanıyor olsa da bu durum için uygun sağlıksal önlemlerin alınmasında fayda vardır. Panik atak teşhisi nasıl konur? Diyenler için belirtilen tetkikler ve tıbbi müdahaleler yapılmalıdır. Uygun teşhisler alınmadığı zaman bu durum daha çok kötüleşecek ve panik bozukluğuna kadar ilerleyecektir.

Panik Atak Nasıl Geçer?

Panik atak sırasında bazı durumlara dikkat edilirse bundan alınacak hasar en aza indirilmiş olacaktır. Bu sayede panik atağın daha kolay geçmesi sağlanmaktadır. Panik atağın sebebinin çarpıntı ya da belirtilenlerin değil de bunlardan kurtulmaya çalıştığınızı bilmelisiniz. Gerçekte bu kadar endişe ve korku uyandırmayan bu durumlar tehlikeli gördüğünüz zaman panik ve kaygı duymanıza sebep olmaktadır. Panik atak anında güvende olduğunuzu bilmeniz de size iyi gelecektir.

Panik atağın ölümcül bir şey olmadığını ve bedeninize zarar vermeyeceğini, aklınızı yitirmeyeceğinizi ya da bayılmayacağınızı unutmamalısınız. Kendinizi rahat hissedeceğiniz bir pozisyonda olarak oturarak, ayakta durarak ya da uzanarak bunu atlatabilirsiniz. En doğru pozisyon size kendinizi iyi hissettirendir. Bu gibi önlemler panik atak nasıl geçer? Sorusuna aradığınız cevap niteliğindedir. Kaygı arttığı zaman nefes alışverişleri de hızlanmaktadır. Nabız ve vücut sıcaklığı da yükselerek kaygı daha fazla artmaya başlamaktadır.

Panik Atak Tedavisi

Panik atak yaşayan kişiler için tedavi veya diğer çözüm yolları açısından 2 farklı yöntem bulunmaktadır. Bunlardan ilki psikiyatr tarafından verilmekte olan düzenli kullanım amacıyla dozlardır. Tabi ki diğer yöntem ise psikologlar tarafından verilen seanslardır. Size sunduğumuz hizmetler ile panik atak sorununu en aza indirmek amacıyla bizlerden psikolojik destek almanız tavsiye edilmektedir. Seanslar uzun ya da kısa vadeli şekilde sürmekte olup tamamen bireyin gelişim göstermesi üzerine devam etmektedir.

Bazı seanslarda uygulananlara ek olarak evde de çalışmalara devam edilmekte olup bu çalışmalar sayesinde panik atak olayını en aza indirmek amaçlanmaktadır. Eğer yıllardır ya da yakın zamandan beri panik atak geçirilmekteyse bunun etkilerini en aza indirmek için seanslar ve yardımlar alınmaktadır. Seanslar sayesinde korkular, kaygılar ve endişeler bir bir ortaya çıkmakta ve onlarla yüzleşmeniz sağlanmaktadır. Bu şekilde korkularınızdan kaçmak yerine bunları öğrenmek daha mantıklı olacaktır. Tüm bunlar sayesinde panik atak için çözümler nelerdir? Sorusuna yanıt almış olmaktasınız.

Panik atak yaşayan kişiler için bu durum iyileşebilir ve tam olarak kurtulabilirler. Bunun için erken tıbbi müdahale gerekmektedir. Bu yardımlar olmadığı zaman panik atak daha çok ilerleyebilir ve baş edilmesi de zorlaşabilir. Panik atak belirtilerinin azaltılması en temel amaçtır. Belirtilere bakılarak buna göre çözümler aramak daha doğru olacaktır. Bunu da seanslar yardımıyla uzman yönlendirmesine bağlı kalarak sağlamak oldukça mümkündür. Yöntemlerden biri de nefes egzersizleri ve o anki durumu kontrol altına almaya çalışmaktadır.

Bu tür seanslar ile düzelme sağlanmazsa panik atak yaşayan kişi psikiyatrist ya da klinik psikoloğa yönlendirilmektedir. Panik atak sırasında daha bilinçli ve kontrollü kalmak adına bu konuyla ilgili kitaplar okunabilir. Sağlıklı yaşam sporlarına yönelmekte gayet mantıklı olmaktadır. Stresi ve gerginlik azaltıcı özelliği sayesinde fiziksel egzersizlerde yapılabilir. Beslenmeye de dikkat edilerek gerilimi artıracak olan gıdalardan ve kötü alışkanlıklardan uzak durmakta da fayda vardır.

Panik atak anında atak ile savaşmamak, mümkünse bulunduğunuz yerde kalmakta çok önemlidir. Panik atak sırasında ne yapılmalı? Diyenler için bunlar göz önünde bulundurulmalıdır. Olumlu düşünceler ve huzurlu ortamlar size daha iyi geleceği için bu durumlara dikkat etmelisiniz. Yavaş ve sakin şekilde nefes alıp vererek durumun geçmesini beklemelisiniz. O an unutmamalısınız ki bu durum hayatınıza yönelik bir tehdit değildir ve kısa zamanda son bulmaktadır. Panik atağın geçeceğini kendinize hatırlatmalısınız.

Çocuklarda Panik Atak

Bir ebeveyn olarak, çocuğunuzun panik atak geçirdiğine tanık olmak son derece yıkıcı olabilir ve çocuk ya da gençken panik atak, hayatı tehdit edici olabilir. Birçoğu panik ataklarını sanki bir karanlık odada üzerlerine birşeyler kapanıyormuş gibi hissetmek, kalp krizi geçiriyormuş veya ölecekmiş gibi hissetmek olarak tanımlar. Panik ataklar belirli şeyler tarafından tetiklenebilir veya sebepsiz yere aniden ortaya çıkabilir.  Panik atak bozukluğu bir tür anksiyete bozukluğudur ve çocuğunuz en az iki defa beklenmedik şekilde panik atak geçirme endişesi yaşarsa teşhis edilmesi gerekmektedir.

Çocuklarda Panik Atak Belirtileri

  • Kıyamet kopma hissi
  • Sürekli kaçma ihtiyacı oluşması
  • Hızlı kalp atışları
  • Terlemek
  • En az 10 dakika titreme
  • Nefes darlığı veya boğulma hissi
  • Göğüs ağrısı veya rahatsızlık
  • Mide bulantısı veya karın ağrısı
  • Baş dönmesi
  • Nesnelerin gerçek olmadığı duygusu, duyarsızlaşma
  • Kontrolü kaybetme veya “delirme” korkusu

 

Yorum yapın