Her dönemde farklı kültür ve bu kültürü yansıtan çeşitli unsurlar vardır. Ortaçağ kültürel anlamda oldukça geniş bir yer kaplamaktaydı. Özellikle bu dönemde giyilen kıyafet kişinin statüsünü belirlemektedir. İnsan bakımından alt statüde olan kişilerin kıyafetleri yamalı, elde yapılmış ve gösterişsiz olurdu.
Hem erkek hem de kadınların ortaçağ kıyafetlerinde belli bir tarz görülmektedir. Bu o dönemin moda anlayışını ortaya çıkarmaktadır. Erkeklerin beyaz çorap üzerine giydikleri uzun tunik ve ceketler bu modanın bir parçasıdır. Ceketin üzerinden bel kısmına kalın kemerler kullanılmaktaydı. Aynı zamanda kadın erkek herkes şapka ile kıyafetini tamamlamaktaydı.
Ortaçağda Kadın Modası
Ortaçağ kadınları hem şık hem de modern bir tarz yaratmaktaydı. Kıyafetlerinin altına korse giyerek daha ince bir görünüm elde etmekteydiler. Uzun fistan elbiseler bu dönemin en moda kıyafetlerinden biridir. Göğüs bölgesinin dekolte olması üst statüde bulunan kadınlar için asalet belirtisi olarak bilinmektedir.
Boyunlarına kalın gösterişli mücevherler takarak kombinlerini bu şekilde oluşturuyorlardı. Ortaçağ modasını yansıtan kıyafetlerin en büyük unsuru giyilen kıyafetin kumaşı idi. Kıyafetlerde ince nakışlar ile süslenmiş desenler görülmekteydi. Bunun yanı sıra ortaçağın din kadınları ise gösterişten uzak oldukça sade kıyafetler tercih etmektedir. Üst sınıf insanlar ise kadife ve rokar gibi kumaşlardan dikilen kıyafetler satın alıyordu.
Kadınların kalçalarına kadar uzanan korseleri ve sırtı bağcıklı elbiseler dönemin en dikkat çekici özelliklerinden biridir. 12.yüzyıl sonrasında bu elbiselerden kabarık eteklere geçiş yapılmıştır. Bu eteklerin içerisine beli ortaya çıkaracak gömlek ile ceket giyiliyordu. Bu dönemin kıyafetlerinin tamamlayıcısı broş olarak bilinmektedir. Gömleğin yaka kısmına ya da ceketin yakasına broş ve arma takılmaktaydı.
Ortaçağda Erkek Modası
Bu dönemin erkekleri için kıyafette önemli olan etken temiz ve asil görünmekti. Hanımların giydiği gibi saten kumaşlardan yapılan uzun tunikler, ceket ve pantolonlar tercih ediliyordu. Uzun beyaz çoraplar ile rugan babet tercihi erkeklerde görülmektedir. 12.yüzyıl sonrasında erkekler uzun tuniklerden dize kadar gelen kısa pantolonlara geçiş yapmıştır. Bu pantolonların üzerine fiston beyaz gömlekler giyiliyordu. Şapka kullanımı ortaçağ dönemi boyunca tüm kıyafetlerin tamamlayıcısı olmuştur.