Kredi faizi hesaplama formülü nedir, nasıl kullanılır genel olarak finansal olarak kullanılan ve anaparanın kazandığı değerde borç hesaplamaları üzerinde kullanılan formül ile yapılabilmektedir. Kullanıcılar finansal varlıklarının belirli bir süre sonrasında ne kadar getirisi olduğunu öğrenmek için faiz hesaplama yöntemi kullanmaktadırlar. Bankalar ise verdikleri kredinin vadeye bölündüğü zaman ne kadar faiz almaları gerektiğini hesaplarken kredi faiz hesaplama formülünü kullanırlar.
Her bankanın faiz oranları farklı olduğu için kredi çekmeyi düşündüğünüz bankanın faiz oranı oldukça önemlidir. Günümüzde de insanlar çok fazla kredi kullanarak yatırım yaptıkları ya da borçlarını kapattıkları için çekmiş oldukları bu kredinin faizini merak etmektedirler. Bankalar her taksit ödemesinde ödenen taksit tutarının haricinde kalan anaparaya faiz uygulamaktadır. Anapara tutarı ile kredi faiz oranı çarpımı kişinin ödeyeceği taksit tutarlarını belirlemektedir.
Faiz hesaplama formülüne bakıldığı zaman faiz oranı borç alma ve borç verme işlemlerinde ana paranın mevduat hesabına yatırılması ve değerlendirilmesinde kullanılan formüllerle yapılır.
Örnek verilecek olursa bir kişi banka üzerinden 100 bin TL’lik bir borç kredisi çekerse kredi oranının faiz hesaplama formülü anapara ile yüzdelik oran formülünün birleştirilmesi ile yapılır. Kredi faizi hesaplama formülü 2022 işlemlerinde, 100 bin + 100 bin x eşittir 100 bin + 15 bin eşittir 115 bin TL geri ödeme olabilmektedir.
Kredi Faiz Hesaplama Formülü Excel
Kişiler kredi faizi hesaplama formülü ile beraber hesap araçlarına ihtiyaç duymadan gerçekleştirebilecekler. Kredi faiz hesaplama yapılırken çekilecek olan Ana paranın tutarı ve bankanın vermiş olduğu faiz oranları çarpılarak kredi tutarı hesaplanmaktadır. %1.50 faiz ile 10.000 TL tutarında bir kredi çektiğiniz zaman 12 ay vade de ödeyeceğiniz tutar 934,02 TL’dir. Bankalar bu kredi tutarının içerisine vergileri de eklemektedir.
Kişiler Excel formülünü kullanarak senelik veya aylık kredi faizi hesaplama işlemlerinin nasıl yapıldığı konusunda bilgiye sahip olabilirler. Kredi faiz hesaplama formülü Excel programı ile yapabilirler. Kredi faizini hesaplamak için mutlaka kredi çeşitlerinin bilinmesi gerekir ve her kredi çeşidi ise farklı hesaplama gerektirebilmektedir. Kredi faiz hesaplama formülü bakıldığı zaman,
- Her kreşi çeşidi farklı hesap ile hesaplama gerektirebilir ve her kredinin de faiz oranı farklı olabilmektedir ve faiz dönemleri de farklı olabilir.
- Krediler her biri kendi sınıfında farklı değer ve ölçümlere sahiptir ve öncelik olarak kredi çeşitlerini iyi bir şekilde bilinmesi gerekir.
- Excel programı genel olarak Microsoft’un uygulamasıdır ve kişiler kredilerin faiz hesaplanmasını basit bir şekilde tablo yardımı ile yapabilirler. Kredi Faizi Hesaplama formülü Excel kullanarak tablolarla yapılmaktadır.
- Hali hazırda bir esnaf kredisi çektiyseniz, Esnaf Kefalet Kredisi Hesaplama bağlantısına tıklayarak, esnaf kredilerinin hesaplamalarını da yapabilirsiniz.
- Bazı siteler üzerinde tüm kredi çeşitlerine ayrı şekilde hazır Excel dosyası bulunur ve kişiler bu dosyaları indirerek kredi çeşitlerine farklı olarak faiz hesaplama işlemi yapabilirler.
Aylık Kredi Faizi Hesaplama Formülü
Kredi faizleri genel olarak aylık veya yıllık şekilde hesaplanabilmektedir ve bazı uzun vadeli krediler iki ve üç senelik faiz şeklinde hesaplanabilmektedir fakat bu çok nadir bir durum olmaktadır. Kullanıcıların merak ettiği Bir diğer konu ise aylık kredi faizi hesaplamanın nasıl olduğudur. Basit faiz oranı ile kredi hesaplanırken aylık faiz oranına ay üzerinden yıllık faiz oranını ise yıl üzerinden ulaşılmaktadır.
Faiz tutarı; Anapara x Vade formülü sayesinde aylık kredi faiz oranına ulaşabilirsiniz. Aylık kredi faiz hesaplama formülü en sık kullanılan banka kredi faiz oranı hesaplamadır ve aylık faiz hesaplama oranı ile beraber genel olarak yıllık faiz oranının aylara bölünmesi ile meydana gelir. Yıllık kredi hesaplama formülü ise,
- Aylık kredilerde olduğu gibi toplam vade sayısı ay sayısına bölünerek 12 ile çarptırılır. Bu hesapla beraber kişiler aylık kredi faizlerini hesaplayabilirler.
- Örnek olarak 50 bin kredi ödemesi varsa ve toplam vade sayısı eğer 48 aysa 50 bin rakamını 48 sayısına bölerek 12 ile çarpılması ile olur.
- Konumuzla ilgili yine sizlere yardımcı olabileceğini düşündüğümüz Kredi Ara Ödeme Hesaplama isimli içeriğimizi de ziyaret etmenizi önermekteyiz.
- Kredi faizi aylık nasıl hesaplanır konusunda kişiler yine Excel üzerinden ve bu örnek ile genel olarak ana para ile faiz oranının toplanması ile yapılır ve sizler sadece faiz oranı kullanarak senelik faiz hesaplaması yapabilirler.
Mevduat Faiz Hesaplama Formülü Nedir?
Mevduat faizi ya da bilinen adıyla mevduat hesabı bankaya belli bir süre vaat ederek yatırdığınız paranızdır. Bankalar yalnızca Kredi veya kredi kartı vermemektedir aynı zamanda bankalar insanların paralarını değerlendirmek amacıyla mevduat dediğimiz yani zaman teminatı olan sistemler ile insanların parasını alıp bu sistem içerisinde faizi ile birlikte dönem bittiğinde geri vermektedir. Paranızı belli bir süre tutma karşılığında mevduat hesaba geçtiğinizde banka süre bittikten sonra faizi ile birlikte paranızı geri verir.
Mevduat durumu genel olarak bir bankanın içine yatırılan paranın faiz karşılığında belirli bir süre sonrası geri çekilmesi olabilmektedir. Bununla beraber mevduat hesaplarına yatırılan para kaldığı gün ve miktarına bağlı şekilde katlanarak artar. Vadeli ile vadesiz gibi mevduat hesabı olabilir. Mevduat faiz hesaplama formülü genel olarak ana para x faiz oranı x vade yani gün / 36500 şeklinde yapılabilmektedir.
Kredi faizi hesaplama formülü konumuz da mevduat faizi hesaplama işlemleri bu formül kullanılarak yapılmaktadır. Kişiler bu basit işlemi kullanarak faizlerin ne kadar olacağını kolaylıkla hesaplar.
Mevduat faizi diğerlerinde olduğu gibi her bankaya özel şekilde gelişir ve yatırılan paradan belirli miktarlarda ne kadar fazla kazanılacağı ayrıştırılabilmektedir. Kişiler bu formülle beraber kolaylıkla hesaplarını hızlı bir şekilde yapabilirler.
Banka Kredi Faizi Hesaplama Formülü
Bankalardan alınan kredilerle kişiler banka kredi faizi hesaplama yapabilirler. Kredinin tutarı, vadesi ve faiz oranı ile uygulanan banka kredi faizi hesaplama formülü ile kişiler her dönem için önemsi gereken anaparaya yapılır. Bu noktada bakılınca vade kendini hissettirmektedir ve bazı vergi durumu da eklenebilmektedir. Bu sebeple faiz oranı ve kalan ana paraya hitaben bir ödeme yapılabilmektedir.
Ana para ne kadar azalırsa yani vadesi ne kadar az kalırsa ödenmesi gereken faiz düşüş gösterebilir ve tabi hesaplamalar bankaların etkenine göre, faiz oranına göre değişiklik göstermektedir. Kredi faizi hesaplama konusunda en doğru bilgiyi bankalarınız ile alabilirsiniz.
Banka kredi faizi hesaplama formülü ile ilgili aklınıza takılan tüm soruların yanıtları için; alt kısımda bulunan yorum bölümünü kullanabilirsiniz.