Sık sık tüketilen keçiboynuzu pekmezinin faydaları saymakla bitmez. Çoğu kaynakta ve TV programında keçiboynuzunun ve keçiboynuzu pekmezinin insan bünyesine faydalarından söz edilmektedir. İşte, bu mucizevi bitkinin faydaları…
Keçiboynuzu Nedir?
Keçiboynuzu, baklagiller familyasında yer alır. Türkiye’de daha çok Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilir. 6 ile 10 metre boyuna ulaşan ağaçların meyvesi olarak yetişen keçiboynuzları, pekmez gibi birçok yiyeceğe dönüştürülür.
Keçiboynuzu, bir ağacın meyvesidir. 10 ile 20 cm arası boyutta olan keçiboynuzu meyvesi, koyu renkli ve etli bir yapıdadır. İçeriğinde sırasıyla: karbonhidrat, gallik asit, nişasta ve düşük oranda yağ vardır.
Keçiboynuzu Nasıl Yapılır ? Keçiboynuzu Pekmezinin Faydaları Nelerdir?
Keçiboynuzunun anavatanı Doğu Akdeniz ülkeleridir. Akdeniz ikliminin etkili olduğu ülkelerde bu meyvenin üretimi yapılabilir. Türkiye’nin daha çok Güney kısımları keçiboynuzu üretimine uygun hava ve toprak şartlarına sahiptir. Keçiboynuzu ağaçları ilk 15 sene ürün vermezler. Yani yetiştirilmesi oldukça güçtür.
Keçiboynuzu pekmezi; kurutulmuş keçiboynuzu, limon ve şekerin birleşmesiyle oluşur. Keçiboynuzu pekmezinin faydaları nelerdir, sorusundan önce keçiboynuzu nasıl yapılır sorusunun cevabını vermek gerekir. Keçiboynuzu pekmezi malzemeleri yanında şu adımlar izlenerek keçiboynuzu yapılabilir:
- Keçiboynuzları titizlikle temizlenir ve bir tencereye konulur. Bu tencerenin içine keçiboynuzlarının seviyesini geçecek şekilde su eklenir.
- Keçiboynuzunun yumuşaması için su aracılığı ile kaynatılır. Bu kaynatma işlemi ortalama 1 saat sürer. Ancak içine konulan su ve keçiboynuzu miktarına göre yumuşama saati değişebilir. Sonra ise 1-2 gün aralığında yumuşamış keçiboynuzları dinlendirilmeye bırakılır.
- Yumuşayan ve dinlendirilen keçiboynuzları elek ya da tülbent yardımıyla püre/posa haline getirilir. Yapılan işlemden sonra keçiboynuzları bir tencereye alınır ve şeker ile limon eklenir. Burada keçiboynuzu ile aynı ağırlıkta şeker kullanılmalıdır.
- Tenceredeki keçiboynuzu; limon, şeker ve su ile yüksek ateşte kaynatılır. Koyu kıvam alana kadar kaynatma işlem devam etmelidir. Kıvam alınan keçiboynuzların dinlendirildikten sonra kavanozlara alınıp serin yerlerde muhafaza edilmelidir.
Keçiboynuzu Pekmezinin Faydaları Nelerdir?
Yapılması bu kadar meşakkatli olan keçiboynuzu adeta bir sağlık deposudur ve Kullanımı bilimsel kanıtlarla da önerilmektedir. Çoğu hastalığa ve rahatsızlığa iyi gelen keçiboynuzu pekmezinin faydaları şu şekildedir:
1 – Keçiboynuzu Pekmezinin Faydaları : Üst Solunum Yolu Rahatsızlıklarına İyi Gelir
Keçiboynuzunu astım ve bronşit rahatsızlıklarına iyi gelir. Balgam sökücü bir etkisi vardır. Bu sebeple üst solunum yolu rahatsızlıkları yaşayan kişiler sık sık keçiboynuzu pekmezi tüketir.
2 – İçerdiği Lif ve Çeşitli Maddelerle Sindirim Sitemini Destekler
Keçiboynuzunun kabızlığı önleyici özelliği vardır. Bu cümleden yola çıkarak sindirim sistemini destekleyici bir etkisi vardır, denilebilir. Ayrıca içerisindeki lif oranı çok yüksektir. Lif, sindirimi destekleyici bir etkendir. Ayrıca lif, kilo vermeye de yardımcı olur.
3 – Keçiboynuzu Cinsel Performansı Olumlu Etkiler
Bazı bilimsel araştırmalar keçiboynuzunun cinsel gücü arttırdığını ortaya koymuştur. Erkeklerde sperm üretimini arttırır. Enerjik hissedilmesini sağlar.
4 – Keçiboynuzu Antioksidan Kaynağıdır
Keçiboynuzunun faydaları arasında en büyüğü antioksidan barındırmasıdır. Yani doğal bir antibiyotiktir. Bu sebeple kalp ve damar sağlığı için önemlidir. Kanı temizlemesinin yanında damar tıkanıklıklarını önler.
5 – Kemik Gelişimine Olumlu Yönde Etkisi Vardır
Kemik sağlığı açısından kalsiyum oldukça önemlidir. Keçiboynuzu, içerdiği kalsiyum oranıyla kemik gelişimde önemli bir yer kaplar. Çocukların gelişim düzeyinde keçiboynuzu pekmezi tüketmesi, sağlıklı bir kemik temeli atmalarına sebep olur.
6 – Mide Gazı Problemine Engel Olur
Dut kurusu faydaları arasında da yer alan bu özellik keçiboynuzunu ayrıcalıklı kılmaktadır. Çoğu işinin rahatsız olduğu mide şişkinliğini keçiboynuzu pekmezi engeller. Bu pekmez midede gaz oluşumunun önüne geçmektedir.
7 – Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Koronavirüs ve grip gibi hastalıklardan en çok etkilenen kişiler bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerdir. Keçiboynuzunun ise bağışıklık sistemini destekleyici etkisi vardır.
8 – E Vitamini Deposudur
Keçiboynuzu pekmezi oldukça yüksek miktarda E vitamini içerir. Bu sebeple anemiye iyi gelir. Kan yapma özelliği vardır.
9 – Keçiboynuzu Pekmezinin Faydaları : Şeker Hastalığına İyi Gelir
Keçiboynuzunun faydaları birisi de şeker hastalığına iyi gelmesidir. Bu pekmez, kan şekerini düzenler ve kötü kolesterolün önüne geçer.
10 – Prostatı Engeller
Keçiboynuzunun çiğ tüketilmesi, iyi huylu prostat büyümesi rahatsızlığına iyi gelmektedir.
11 – Keçiboynuzu Pekmezinin Faydaları – Akciğer Kaynaklı Rahatsızlıkları Önler
Akciğer ödemine karşı oldukça iyi gelir. Sigara içenlerde sık sık rastlanan akciğer rahatsızlıkları, keçiboynuzu pekmezinin faydaları sayesinde minimum seviyeye indirgenebilir.
12 – Mineral Bakımından Oldukça Zengindir
Son olarak keçiboynuzu zengin bir mineral deposudur. Bu sebeple oluşan enfeksiyonlara karşı iyi gelir.
Yukarıda belirtildiği gibi keçiboynuzu pekmezinin faydaları say say bitmez. Kahvaltılarda veya yatmadan önce bu ilaç niteliğindeki pekmez kesinlikle tüketilmelidir. Yöresel bölgelerde de sağlık açısından faydaları ile ünlenen keçiboynuzu, bilimsel açıdan da kanıtlanmış bir ilaç niteliğindedir. Keçiboynuzu pekmezine ek olarak çoğu yemekte tat katması açısından da direkt olarak kullanılabilir.
Önerilen yazılar:
- Kantaron Yağının Faydaları Nelerdir, Evde Nasıl Yapılır?
- Çemen Otu Yağı nedir? Çemen Otu yağı faydaları nelerdir?
- Muz kabuğunun cilde faydaları nelerdir? Muz kabuğu maske tarifi!
- Limon Yağı nedir? Limon Yağı faydaları nelerdir?
- Pelin Otu Yağı nedir? Pelin Otu Yağı faydaları nelerdir?
- Kereviz ile cilt bakımı nasıl yapılır? Kerevizin cilde faydaları nelerdir?
- Yoğurdun saça faydaları nelerdir?
- Türk Kahvesinin faydaları nelerdir? 24 saatte ne kadar tüketilmeli?
- Ruşur taşı nedir? Ruşur taşının faydaları nelerdir?
- Bebek Pudrasının Yüze Faydaları Nelerdir?
- Kiraz ile cilt bakımı! Kirazın cilde faydası nelerdir?