Hesap işletim ücreti almayan bankalar hangileridir? Sorusu birçok kişi tarafından sorulmaktadır. Bankalarda vadeli ya da vadesiz hesap açtırmak isteyenlerin sıklıkla duyduğu hesap işletim ücreti nedir? Hesap işletim ücreti, banka tarafından müşterilere uygulamış olduğu dönemsel kesintilerdir. Yapılan bu kesintiler ise hesap işletim ücreti olarak adlandırılır. Her banka aynı miktarda hesap işletim ücreti almaz. Bu yüzden sabit bir rakam vermek doğru değildir.
Bankalar her yıl yeniden hesap işletim ücretlerini güncellerler. Kullanıcılar tarafından merak edilen bir diğer detay ise bankaların neden hesap işletim ücreti aldığıdır. Bankalar müşterileri için yaptıkları masrafları hesap işletim ücretine dahil etmektedirler. İşlem sırasında kullanılan kâğıt, hizmet vb. için hesap işletim ücreti alınır. Özellikle paraların dijital banka üzerinde işlenirken alınan hesap işletim ücreti, birçok kişiye can sıkıcı gelebilmektedir. Bu noktada kişiler hesap işletim ücreti almayan bankalara yönelerek bu bankaların müşterisi olabilmektedir. Hesap işletim ücreti almayan bankalar hangileridir bakıldığı zaman,
- Türkiye Finans Katılım Bankası
- Yapı Kredi Bankası
- Enpara
- Albaraka Türk Katılım Bankası
- CEPTE TEB
- Senin Bankan
Yukarıda sıralamış olduğumuz bankalar kişilerden hesap işletim ücreti talep etmez. Özel bankalar arasında yer alan bu bankalar kişilerden Hesap işletim ücreti almayan bankalar olduğu için hesap işletim ücreti adında para taleplerinde bulunmadığı kişiler rahatlıkla tercih edebilir.
Hesap işletim ücreti olmayan banka kartı konusunda da kişiler mevcut bankalarında yer alan mevduat veya diğer hesapları için herhangi bir işletim ücreti alınıp alınmadığı konusunda bankaların müşteri temsilcileri ile görüşerek öğrenebilecekler.
Hesap İşletim Ücreti Almayan Bankalar 2023
Hesap işletim ücreti almayan bankalar, sizlerin yıl içerisinde birçok bankacılık işlemlerinde ciddi bir kâr elde etmenize olanak tanımaktadır. 1-2 işlem için çok büyük problem gibi görünmese bile, yıl içerisinde yapılan yüzlerce işlemde alınan ücretlerin olmadığını düşünürsek ciddi bir kazanç elde etmiş oluyorsunuz.
Bankaların hesap işletim ücretleri her para birimine göre değişiklik gösterdiği için, bizlerde başlıklarımızı ayrı ayrı oluşturduk. Buna bağlı olarak da hesap işletim ücreti olmayan bankalar 2023 yılında döviz ve TL cinsinden ayrı ayrı listelenmiştir. Ayrıca vadeli ve vadesiz hesaplarda ki ücret dağılımını da sizler için araştırdık ve bu konuda tasarruf sağlamanıza olanak tanıyacak bankalar listesini çıkardık.
Döviz Hesabı Hesap İşletim Ücreti Almayan Bankalar
Yastık altı birikimlerinin gözdesi olan döviz son dönemlerde büyük bir çıkış yakalamıştır. Yaşanılan bu yükseliş sonrasında ise insanlar döviz hesaplarını daha fazla araştırmaya başladılar. Son dönemde en popüler olan hesaplardan olan döviz hesabı, kişilere kar getiren uygulamalardır.
Fakat bankalar bu para üzerinden hesap işletim ücreti alabilmektedir. Özellikle kamu ve özel bankaların birçoğunda hesap işletim ücreti alınmaktadır. Yıllık hesap işletim ücreti aldıkları göz önünde bulundurulursa bu miktar oldukça fazladır. Döviz hesabı hesap işletim ücreti almayan bankalar bakıldığı zaman genel olarak şu şekilde olabilmektedir,
- Dolar ile hesap işletim ücreti almayan bankalar arasında Ziraat bankası bulunuyor. Bu banka üzerinden döviz hesabı açmak isteyen kişiler Ziraat Bankası şubelerine giderek açabilecekler.
- CEPTETEB bankası, 2016 senesi ile birlikte döviz hesapları üzerinden hesap işletim ücreti almadı.
- Akbank, döviz hesapları üzerinden hesap kesim ücreti almamaktadır bununla birlikte son senelerde yeni açıklama ile bu durumu tamamen durdurmuş bankalar arasında.
- Garanti bankası da genel olarak döviz üzerinden hesap işletim ücreti alamamaktadır fakat en doğru bilgi için kişiler banka ile görüşebilir.
Vadesiz Hesap İşletim Ücreti Almayan Bankalar
Vadesiz hesaplar genel olarak belirsiz olan sürelerde para çekme ile yatırma işlemlerde hizmet eden hesap türüne denilmektedir. Bankalar üzerinden dövizlerde, altınlarda vadesiz hesap açılabilir. Bu sebeple bankalar müşterilerinden hesap işletim ücreti almaktadır. Vadesiz hesap işletim ücreti almayan bankalar bakıldığı zaman genel olarak şu şekildedir,
- Kuveyt Türk Katılım Bankası
- En para, QNB Finans Bank
- Yapı Kredi Bankası
- Türkiye Ekonomi Bankası (CEPTE TEB)
- Türkiye Finans Katılım Bankası
- Albaraka Türk Katılım Bankası
Ziraat Bankası Hesap İşletim Ücreti Alıyor mu?
Ziraat Bankası hesap işletim ücreti konusunda 2016 senesinden beri bankacılık işlemlerinde hesap işletim ücreti almaktadır. Bankanın da resmî web sitesi üzerinden yayınlanan Ziraat Bankası senelik hesap işletim ücretine sigorta ve banka muameleleri vergisi dahil edilmektedir.
Ziraat Bankası genel olarak hesap işletim ücretinin tahsilat dönemi geldiği zaman hesap üzerinden, hesap işletim ücreti tahsilat dönemi geldiğinde hesaplardan belirtilen tutar dışında ücret kesilmez. Ziraat bankası hesap işletim ücreti alıyor mu konusunda,
- Hesap işletim ücretine göre Ziraat Bankası uygulamasına göre senede 4 kerelik tahsil edilmektedir.
- Ziraat Bankası ile yapılan 3 ay da bir tahsilat alınan tutar bazı durumlar dışında tüm vadesiz mevduat hesapları ile alınır.
- Hesap işletim ücreti müşteri baz alınarak Ziraat Bankası ile fiyatlandırılır ve hesap sayısına bakılmadan müşterilerin tek bir hesabından tahsil edilmektedir.
- Ziraat bankasının hesap işletim ücreti tarihi genel olarak haziran, mart, eylül ile aralık ayı sonu olarak belirlenmektedir ve bu dönemde açılan mevduat hesaplarında dolarla işlemlerde 7,5 USD kesebilmektedir, Türk lirasında ise 3 ayda bir yapılır ve bankanın belirttiği tutarda yapılır.
Akbank Hesap İşletim Ücreti Alıyor mu?
Akbank hesap işletim ücreti almaktadır, üstelik hem Türk lirası hem de yabancı para cinsi ile açılan tüm vadesiz hesaplardan tahsil edilmektedir. Akbank hesap işletim ücreti alıyor mu bakıldığı zaman genel olarak Haziran ve aralık ayı üzerinden yani 6 ayda bir olarak müşterilerin hesap sayısından bağımsız olarak kesilir. Bu sebeple müşterilerin kaç tane hesabı olursa olsun tek bir ücretin tahsilatı yapılır.
Akbank hesap işletim ücretlerinin tahsilat zamanında eğer hesap üzerinde para olmazsa bir sonraki olan tahsilat zamanında tamamen veya kısmi olarak kesinti yapabilmektedir. Fakat Akbank vadesiz hesap işletim ücreti konusunda en az 2 otomatik fatura olan kişilerden almaz.