Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir? Bel Fıtığı Neden Olur?

Bel insanların en fazla sorun yaşadıkları vücut bölgelerinden biridir. Bazen hafif bir soğuk algınlığı bazen de ağır kaldırma gibi durumlar nedeniyle ciddi bir şekilde ağrıyabilir. Böyle durumlarda ciddi anlamda tedavi edilmesi ve doktor gözetiminde olunması gerekir. Çünkü en ufak bir bel ağrısı dahi ciddi sonuçları olan durumlar ortaya çıkarabilmektedir. Bel fıtığı belirtileri nelerdir, bel fıtığı neden olur sorularının birçok yanıtı bulunur. Hemen herkeste görülebilen bel ağrısı için çağın hastalığı da denilebilir.

Yaş aralığının oldukça düştüğü bel ağrısı eskiden yalnızca yaşlılarda görülürken günümüzde çok genç yaştaki kişilerde de görülebiliyor. Bel ağrısına neden olabilen birçok ciddi durum bulunuyor. Bu sorunun giderilmesinde ise ilaç tedavisi, ameliyat ya da çeşitli fizik tedaviler uygulanabiliyor.


Bel Fıtığı Nedir?

Bel fıtığı son yıllarda birçok kişide görüle son derece ciddi sorunlardan biridir. Bu rahatsızlık kişilerin omurgasında meydana gelen deformasyonlardan dolayı ortaya çıkar. Omurga ise dört ayrı bölüm olarak incelenir. Boyun kısmı servikal olarak isimlendirilir. Gövde kısmına torasik adı verilir. Bel bölgesi ise lumbar olarak isimlendirilirken kuyruk sokumu olan kısma ise sakral omurga denir. Bel fıtığı da omurların arasında bulunan diskin yırtılması sonucu sinirlerin sıkıştırması şeklinde ifade edilebilir. Bu durum çok şiddetli bel ağrılarına ve bacaklara yayılan ağrıların meydana gelmesine neden olur.

Fıtık omurganın hemen her kısmında meydana gelebilir. Diskin fıtık haline gelmesinde bazen ani bir hareket bazen de yaşlanma neden olabilir. Bel fıtığının hem nedenleri hem de belirtileri farklılık gösterebilir. Bazı kişilerde bir belirti görülürken bazılarında birden fazla bel fıtığı belirtisi ile karşılaşılabilir.

Bel Fıtığı Nedenleri Nelerdir?

Bel fıtığı nedenleri arasında birden fazla durum saymak mümkündür. En bilinen durumlar arasında şunlardan bahsedilebilir:

Ani Harekette Bulunmak

Bel fıtığının en bilinen nedeni ani bir harekettir. Kişiler kasları soğukken aniden hareket ettiklerinde gövde ağırlığı diskler üzerine birtakım baskılar uygular. Bu durum da zamanla bel fıtığının oluşmasına neden olur.

Sedanter Bir Yaşam Sürmek

Günümüzde birçok insan artık hareketsiz bir yaşam sürüyor. Ofis çalışma koşullarının ağır olması ve hareketten yoksun kalmak kasların zayıflamasına yol açıyor. Bu durum da kaslar gövdenin yükünü taşımadığından omurlara ve disklere bırakıyor. Bu durum da bel fıtığının ortaya çıkmasına neden oluyor.

Aşırı Kilo Almak

Aşırı derecede kilo almak da kişilerin yaşadığı bel fıtığının önemli bir tetikleyicisi olabilir. Özellikle obezite hastalarında diskler çok fazla baskıya maruz kalabiliyor. Böyle durumlarda da disklerin normal şeklinin ortan kaybolması durumu ortaya çıkabiliyor. Bel fıtığı da bu durumların neticesi olarak görülüyor.

Meslek Hastalığı Olarak Bel Fıtığı

Bel fıtığına meslek koşulları da neden olabiliyor. Ağır fiziksel koşullarda çalışan kişilerin bedenleri zamanla deforme olmaya başlıyor. Özellikle yük taşıma, şoförlük, sürekli oturmayı gerektiren işler bel fıtığının önemli nedenleri arasında yer alıyor. Ayakta durmak da ciddi bir neden olarak görülebilir.

Gebelik

Gebelik döneminde anne adayları ağırlık merkezini omurgaya yükleyebilirler. Bu durum disklerin hasar görmesine neden olabiliyor. Bu da ciddi bir bel ağrısı ya da fıtığı olarak ortaya çıkabiliyor.

Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Bel fıtığı yaşayan kişilerde birtakım belirtiler görülebilir. Hemen her yaşın ciddi sorunlarından birisi olan bel fıtığı genel olarak 30 ile 60 yaş arasında ortaya çıkar. Daha çok en hareketli omur araları olan L4- L5 ve L5- S1 kısımlarında kendini gösterir. Eğer fıtık tedavi edilmez ise kişiler çok hızlı bir şekilde yorulmaya başlayabilirler. Bununla birlikte yaşlılık dönemlerinde yürüyememe gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilirler. Bel fıtığı belirtileri arasında şunları saymak mümkündür:

  • Kollarda ve bacaklarda ağrıların görülmesi
  • Karıncalanma ve uyuşmaların artış göstermesi
  • Kasların giderek zayıflaması
  • İdrarı tutama
  • Hem otururken hem de yürürken zorlanma
  • Dengede kayıp yaşama
  • Çok hızlı bir şekilde yorulma
  • Hareket ederken zorlanma

Gibi durumlar bel fıtığının en önemli belirtileri arasında yer alıyor. Bu belirtilerden birkaçını aynı anda yaşayan kişilerin mutlaka doktor gözetiminde tedavi sürecine başlaması gerekiyor. Aynı zamanda özellikle hareketsiz yaşam süren kişilerin sık sık hareket etmesi ya da bir egzersiz programı hazırlaması gerekiyor.

Bel Fıtığı Teşhisi Nasıl Konur?

Bel fıtığı erken müdahale edilmesi gereken hastalıklar arasında yer alıyor. Erken teşhis bel fıtığının hızlı bir şekilde tedavi edilmesinde oldukça önemlidir. Klinik muayenelerinin yanında bel fıtığı teşhisi yöntemleri arasında Manyetik Rezonans (MRI), Bilgisayarlı Tomografi (CT) gibi yöntemler de kullanılabilir. Bu uygulamalar neticesinde ortaya çıkan bulgular sonrasında bel fıtığının derecesi ya da var olup olmadığı gibi konularda sonuç alınabilir.

Sağlık kuruluşlarına şiddetli bel ağrısı ile başvuran hastalara ilk olarak tanısal bir yaklaşım uygulanır. Hastaların ayrıntılı olarak tıbbi öyküleri öğrenilir. Daha sonra ise fiziksel olarak muayene gerçekleştirilir. Bu süreçte ağrıların şiddetli olduğu yerler saptanır. Ne tür belirtiler görüldüğü üzerinde durulur. Hastanın tıbbi öyküsü tedavi sürecinin başlatılmasında oldukça önemlidir.

Bel Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bel fıtığı tedavisi nasıl yapılır sorusu bu hastalığı yaşayan kişilerin en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor. Eğer kişilerde güç kaybı ya da idrar kaçırma gibi durumlar söz konusu ise acil olarak cerrahi tedavilere başvuruluyor. Ameliyat en son çare olarak görülse de artık hastalar güçlü ağrı kesicilerle dahi iyileşemiyorsa kaçınılmaz bir uygulamadır. Kişilere üç hafta süren bir ilaç tedavisi uygulanıyor. Bu sürede istirahat ve fizik tedavi de yapılıyor. Ancak tedaviye yanıt verilmiyor ise bu durumda ameliyat yöntemine başvurulması gerekir.

Bel Fıtığı Ameliyatı

Bel fıtığının tedavileri kapsamında uygulanan birtakım cerrahi girişimler vardır. Bu girişimler şu şekilde açıklanabilir:

Laminektomi

Laminektomi uygulaması omurların yay yaptığı bölgede bulunan sinirlerin üzerinde oluşan baskıyı kaldırmak için yapılır. Küçük bir kesi açılır ve buradan içeri girilerek gerekli operasyon gerçekleştirilir. Bu süreçte mikroskop kullanımı da gerekebilir.

Yapay Disk Cerrahisi

Yapay disk cerrahisi uygulaması sırasında genel bir anestezi uygulanır. Bu operasyon bel bölgesinde bulunan ve omurdan kaynaklı problemlerin giderilmesinde uygulanır. Karın bölgesinde bir kesi açılarak başlanan operasyon problemli diskin çıkarılması ile devam eder. Bunun yerine de plastik veya metal bir yapay disk yerleştirilir. Operasyon sonrasında hasta bir süre hastanede gözetim altında tutulur.

Spinal Füzyon Uygulaması

Bel fıtığı tedavisi sürecinde uygulanan bir diğer cerrahi yöntemi ise Spinal Füzyon uygulamasıdır. Bu yöntemde 2 ya da daha fazla omur kemiğinin kalıcı olarak sabitlenmesi işlemi yapılır. Bu sabitleme sonrasında da hastanın farklı bir bölgesinde bulunan kemik greftleri kullanılmaktadır. Operasyon sonrasında hastanın mutlaka gözetim altında tutulması gerekir.

Bel Fıtığına Ne İyi Gelir?

Bel fıtığına neler iyi gelir sorusuna yanıt vermek gerekirse kişilerin ilk olarak yaşam tarzını değiştirmesi gerekir. Çok fazla ağırlık kaldırılmaması, stresten kaçınılması bu hastalar için son derece önemlidir. Aynı zamanda kişilerin bel boşluğunu oturma sırasında doldurması rahat etmeleri açısından dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Öne ve yanlara doğru eğilme hareketlerinin yapılması sakıncalı durumlardır. Bunlardan mümkün olduğunca kaçınılması gerekir. Aynı zamanda yerden bir şeyler almanız gerekiyor ise aniden hareket etmemelisiniz. Bunun yerine oturarak almayı denemelisiniz.

Soğuk havalardan kendinizi korumalı ve özellikle bel bölgesini sıcak tutmalısınız. Açık pencereler ve havalandırmaların önlerinde durmamaya dikkat etmelisiniz. Yukarı doğru uzanma hareketi belinizin daha çok ağrımasına neden olabilmektedir. Bununla birlikte yatak istirahati bu süreçte büyük öneme sahiptir.

Çok sert bir zeminde yatmak zararlı olabilecek bir durumdur. Bu nedenle bel ağrısı geçene kadar ortopedik yatakları tercih etmeye özen göstermelisiniz. Yatış pozisyonuna da bu süreçte dikkat etmeniz gerekiyor. Evde fıtık tedavisi uygulamak sakıncalı olabilir. Böyle hastalık durumlarında her zaman uzman doktorlara başvurulması gerekir.

Bel Fıtığına Hangi Bölüm Bakar?

Bel ve kalça üstü bölgelerinde ağrı hisseden kişiler öncelikle bir ortopedi doktoruna görünmelidir. Bel fıtığının tespit edilme aşamasında ilk olarak gidilmesi gereken bölüm ortopedi bölümüdür. Bel ağrısı çeken kişilere hastanelerdeki ortopedi bölümü bakar. Yapılan muayene ve tetkikler sonrasında rahatsızlığın bel fıtığı olduğu tespit edilirse ortopedi doktoru gerekli gördüğü hallerde hastayı fizik tedavi veya beyin cerrahisi uzmanına yönlendirebilir.

Bel Fıtığından Nasıl Korunabilirsiniz?

Bel fıtığından korunma yolları hemen herkesin bilmesi gereken bir konudur. Yaşamınızın herhangi bir alanında bel fıtığı sorununu yaşamak istemiyorsanız ilk olarak duruşunuzu düzeltmeniz gerekiyor. Birçok kişi genelde otururken kambur bir şekilde oturuyor. Bu da zamanla bel ağrılarının ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Yürürken, yatarken, ayakta dururken ve otururken mutlaka duruşunuzu düzeltmeniz gerekir.

Ağır kaldırmaktan mümkün olduğunca kaçınmalısınız. Bununla birlikte eğildiğinizde çok hızlı bir şekilde hareket etmekten de kaçınmanız gerekmektedir. Hareketsiz bir yaşamdan da olabildiğince uzaklaşmanız gerekiyor. Günün belli saatlerinde esneme hareketleri yapabilirsiniz. Spor yapmak bu süreçte önemli olsa da belinize hasar verecek ağır sporlardan uzak durmanız gerekir.

Yürüyüş ve yüzme gibi aktiviteler son derece idealdir. Bel fıtığı iyileşme süreci kişilerin düşündüğünden daha uzun sürebilir. Bu nedenle normal yaşam tarzınızı değiştirmeniz en önemli korunma yollarından biridir. Düzensiz beslenme, stres, hareketsizlik kişilerin zamanla bedenlerinin işlevini yitirmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle kişilerin yaşam koşullarını iyileştirmesi ve daha aktif bir hayata sahip olması gereklidir.

Önerilen Yazı: Genital bölge seyirmesi neden olur?

 

Yorum yapın